четвер, 4 квітня 2013 р.

Скадовські "топові" професії

02 квітня, відбулася зустріч команди профістарівців з представниками трьох цікавих професій, які увійшли до ТОП-5 нашого району: юристом , кухарем і офіціантом. А тепер все по порядку.

 Юрист

Дізнатися про те, які вони, справжні юристи, і якими якостями потрібно володіти, щоб стати високо кваліфікованим фахівцем, допоміг юрист Скадовського районного центру зайнятості Кручиненко Сергій Олександрович.


Для початку він запропонував розібратися, хто такий юрист, його основні функції, які різновиди цієї професії бувають, ну і, звичайно ж, якими рисами і знаннями повинен бути наділений «представник Феміди».



Отже, хто такий юрист? Сергій Олександрович зазначив, що, висловлюючись простими словами, - це людина, яка розбирається в правових питаннях, вміє вирішувати правові завдання (ситуації).

Потім учасники зустрічі розбиралися в тому, чим же безпосередньо займається представник юридичної професії. Перш за все, він працює з документацією, законодавством, а ці знання, в свою чергу, необхідні йому для практичної роботи з реальними ситуаціями. Ситуаціями, коли потрібно вирішувати проблеми, надати консультацію або компетентну правову допомогу. І це далеко не вичерпний перелік того, з чим стикається юрист у своїй повсякденній роботі. Ще він виступає в суді, домовляється, бореться за справедливість і т.д.





Прокурори, адвокати, нотаріуси, державні виконавці - всі вони належать до когорти юристів. І, зрозуміло, кожна з цих професій має свою специфіку, у кожної свої особливі функції і обов'язки. Потрібно дуже ретельно підійти до їх вивчення, вибравши саме ту, що найбільше до душі. У цьому незамінними помічниками стануть і книги, і Інтернет, і зустрічі з практикуючими юристами.

При цьому будь-який юрист повинен орієнтуватися в законодавстві, правових базах, вміти знаходити необхідну інформацію, бути хорошим оратором і не боятися публічних виступів, бути грамотним і відповідальним. І це не все - це всього лише база, на яку будуть лягати інші вміння.



Ну а найголовніше для людини такої професії - працьовитість - він повинен жити своєю роботою, любити її, «горіти» на ній, прагнути кожною своєю дією приносити користь людям. Такий він - портрет гарного юриста.





Кухар


Гостинно зустрів учасників проекту «Профістарт» ресторан «Таврія». Сюди вони прийшли для того, аби зустрітися з яскравими представниками ще двох професій топп´ятірки - кухарем і офіціантом. 

Кухар ресторану Головнич Т.В. зазначила, що професія кухаря одна з найдавніших в світі, одна з найбільш затребуваних зараз і одна з небагатьох, які будуть потрібні людству завжди.



Із захопленням Тетяна Вікторівна розповіла, що хороший кухар пам'ятає безліч рецептів, здатний зі звичайних продуктів приготувати вишукані та смачні страви. Може на око визначити необхідну кількість солі і спецій. Кухар - професіонал має добре розвинене почуття часу, йому потрібна відмінна нюхова і смакова чутливість. Кухар повинен уміти красиво оформляти приготовані страви. Але цьому фахівцю доводиться займатися не тільки кулінарною «творчістю». Він також складає меню, заявки на продукти, проводить розрахунок необхідної сировини і виходу готової продукції, контролює їх надходження та якість.



Як і в будь-який інший професії, в ній є свої плюси і мінуси.Так, до плюсів професії кухаря відноситься те, що вона досить затребувана, завжди є можливість стабільного доходу та кар'єрного росту. До мінусів ж можна віднести те, що праця кухаря досить важка. Часом доводиться працювати у вечірні та нічні години в стані постійної зібраності й уважності. До того ж, щоб працювати в умовах кухні, потрібно мати гарне здоров'я.

Насамкінець профістарівці були абсолютно впевнені, що кухарська справа - не ремесло, а мистецтво!



Офіціант

Далі гостей зустрічали офіціанти «Таврії» Чуприненко Олена Іванівна і Турлей Євгенія Вікторівна, аби розповісти про свою улюблену професію. Кваліфікований офіціант - ключова фігура в будь-якому закладі громадського харчування. 

Професія налічує тисячолітню історію, але й дотепер актуальна і необхідна людям. А приваблива і цікава вона тим, що припускає безпосереднє спілкування і контакт з людьми, виступає порадником для відвідувачів, які покладаються на його професіоналізм та компетентність.

               


У всьому світі ця професія популярна і престижна. Вона представляє найважливішу зі служб - службу сервісу. Від ділових якостей, виховання, загального рівня культури, поведінки офіціанта в чому залежать настрій і самопочуття людей, які користуються послугами закладів громадського харчування. Найціннішими для офіціанта якостями Євгенія Вікторівна вбачає мобільність, стресостійкість, ввічливість і почуття гумору.





Зустрічі з непересічними фахівцями своєї справи відбулися, залишивши по собі незабутні враження. А учасникам проекту є над чим подумати…


Немає коментарів:

Дописати коментар