вівторок, 9 квітня 2013 р.

Я і моя майбутня професія - кухар!

Багато кому здається, що професія кухаря – неважка, вивчати в ній нічого: звари, підсмаж, подай - чи велика наука? Виявляється велика. І чим більше, придивляємося на практиці до роботи кулінарів, тим ясніше розуміємо, що бути кухарем нелегко, але захоплююче і відповідально. Це тому, що немає такого місця, де люди не користувалися б послугами кухарів. 

Нами, учасниками Бериславської команди «ПрофіСтарт» була досліджена професія «кухар». Від роботи кухаря залежить праця, відпочинок, навчання, здоров'я людей.


Під керівництвом Сольської Людмили Василівни, завідуюча їдальні Бериславського машинобудівного заводу розповіла нам про те, що кухар повинен знати: технологію приготування усіх видів страв, особливості національних та іноземних кухонь, правила оформлення та подачі порційних страв, умови, строки зберігання та реалізації сирої та готової продукції, напівфабрикатів, вихід готових виробів, правила особистої гігієни.


Професія кухар, за класифікацією Клімова, віднесена до професій типу "людина - техніка" і "людина - людина", яка вимагає від працівника певних індивідуально-психологічних якостей. Кухар повинен мати хороший загальний інтелект, добре розвинені дотик та нюх; координацію рухів рук; високі показники концентрації, переключення, стійкості та об'єму уваги; добре розвинену довготривалу, мовно-логічну, зорову, образну та оперативну пам'ять. Особисті якості: добросовісність, ввічливість, охайність, комунікабельність.


Предмети праці кухаря - харчові продукти та напівфабрикати, а засоби праці - кухоний інструментарій та обладнання.


Попри те, що кухар на підприємствах готує страви за встановленими рецептами , він може вносити до них зміни в залежності від якості сировини і бажання клієнтів. Працює в приміщенні в умовах підвищеної температури.


В кожній сім'ї щодня готують обід… Проте, вивчивши історію поварського мистецтва, починаєш розуміти, що приготування їжі - це справжня наука. Ми мали змогу ознайомитися з професією, виявили невідомі особливості, «приміряли» професію до себе, аналізували свої можливості. Професіонали вважають, що досягнення кухаря залежать від наявності таланту лише на 50%. А інші складники успіху - активність, бажання вчитися і пізнавати нове. Цю прескрасну професію можна здобути в спеціальних коледжах, середньотехнічних навчальних закладах та професійно-технічних училищах.



Немає коментарів:

Дописати коментар